# kisah aku, kau, dia & mereka ~

Facebook
RSS

salam kejauhan dr ila :-(

salam ...

selamat pagi..

yeay ~ da lame ta update blog..wink..wink..rindu plak,,.hahahaaa…well pagi nie agak dingin..sedingin hatyku kah ? huhuhu..
rini 24sept ? hujan turun agak renyai2 seperti mane aty ku yg agak tidak stable..huhu  L ..walaupun org len ta pham aty kite, tapi allah paham ape yg terbuku dalam aty kite .. kan..kan.. :-)


kalokan..kan la kot kan org tue tawu, keadaan cuaca yg agak ta stable..mest die akan membebel.. ~ “ pkai sweater taw nk p fac nti”…“awk, nak ker sy beli baju hujan kuning kat awak ? biar awk pg fac..mcm PCK ..oh..miss dat moment !
23sept ? ingat ta date ape tue awk ? 23sept ? jgn pernah seskali lpe.. huhu..ntah tetiber ta penah pun nak gado o sebaliknye..ttber mlm tadi..nape nak jadi gitu ? huhuhu..

Dengan hanya satu ayat ~ awk sentap..mse sy call, nape ta angkat ? ur reason..kat luar dat tyme..sllunye kalo kat luar pun awk sgup bngun even tgh keadaan sakit dat tyme..then y mlm td ta seperti selalu ? itu bukan awk yg sy kenal slme nie..huhu..

Awak tawu, bile saya dah biasa dengan apa yang berlaku selama ini, sy takot dengan perubahan yg awk dah buat..walaupun perubahan kea rah kebaikan.. sy dah pernah rasa, apabila ader perubahan pertama, pasti akan ade perubahan yang kedua, ketiga, keempat dan seterusnya.. sy dah rasa sbb tue sy tanak apa2 perubahan..i just want u to be urself..seperti mane sy kenal awk dengan sikap seperti itu..saya takot perubahan dalam perhubungan ~ sebab sy takot benda tue takkan jadi seperti sebelum ni…bila sy dah belajar dr pengalaman lepas, benda yg kecik pun sy akan take serious..sbb tue unti now sy masih beware dengan ap yg berlaku..tp bile dah jadik mcm nie..huhu L

Awak lelaki, mungkin awk lebih kuat dari sy..tp sy perempuan. ~ aty perempuan umpama kerak nasi..nampak keras hakikatnya tuhan jek yang tahu betapa lembutnya die bila kena pada cara…saya pernah cakap sebelum nie. Pengalaman lepas membuatkan kita alert tentang sesuatu..tambah2x benda yang pernah terjadi then berulang… lagi kita akan more cuak ~..

##saya ta perlukan ap2 perubahan~ I just want u 2 be urself – plez be urself ! ! ! ! !

Juz b my ENCEK PELINDUNG sejak ari pertama sy kenal awak. !




[ Read More ]

cincin







Seperti yg anda tahu cincin suasa adalah HARAM, ape tah lg emas dan juga white gold. Sume nye HARAM. So yg tinggal platinum,palladium,silver dan juga stainless steel. Platinum geget jari jela kot, rege nye pon start from RM3K++ -_-", tp kalo ade rejeki lebih ape salah nya kan. Silver sunnah :). Tak kesah la cincin mane pon janji halal mengikut islam.


Apakah hukumnya bagi lelaki memakai cincin emas yang disadur dan dicampur dengan bahan lain seperti suasa? Maknanya bukan 100% emas?
Memakai cincin yang diperbuat daripada perak adalah harus bagi lelaki. Manakala bagi perempuan harus memakai cincin yang diperbuat daripada emas. Rasulullah SAW pernah memakai cincin yang diperbuat daripada perak sehingga baginda wafat. Baginda melarang memakai cincin emas sebagaimana sabda Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh al-Tirmizi bermaksud; “Rasulullah SAW melarang daripada memakai cincin emas”.
Cincin suasa adalah campuran daripada dua unsur logam iaitu emas dan perak. Oleh kerana cincin suasa diperbuat daripada campuran emas melebihi daripada perak maka ia dihukum emas dan haram dipakai oleh kaum lelaki.


[ Read More ]

burger bakar abg burn wif si baju merah dan cik honda

assalamualikum .. 

Lame tak update belog ~ sebenarnya aku DIET..hahahaa ..tapi memandangkan teringin dari rituu,..so kelautla DIET ku,, ~ redhaa,,..
so mlm ni nak update pasal BURGER BAKAR ABG BURN..dah lame nok g makan..tapi ta der sape nk tolong bawak..than that day..sowg hamba Allah yang bek aty nie bawak g sana..BURGER BAKAR ABG BURN nie lokasi yer dekat sungai ramal, kajang. Pergh..giler punyer ramai org,.aku dah penah g kat food court sungai ramal tue,.tp dat tyme..BURGER BAKAR ABG BURN nie dop buke agi..
Biler dah ader yang nak treat..ape lagii..bagai pipi di sorong bantal lerr. ~ hohoho..harga yer buleh tahan..tapi d best food meetball die larr..yg niee aku memang ta tolak..sungguh SEDAP ! dah lame gak nk makan meetball nie..sebab terpengaruh meetball kat IKEA 2. ~ bak kate NAMEE ROSLAN..d best meetball kat ABG BURN la..kalah IKEA..hahaha..

##lepas nie ader lagik tan k treat gini ? haha..anyone !


##mari kiter layan pic lak..kasi terliur sket..kikiki J


[ Read More ]

diet cara murah..

Diet Alami Dengan Minum Air Putih

diet-air-putihDiet alami dengan minum air putih – Sebagian orang yang memiliki masalah dengan berat badan suka mencari alternatif yang mudah dan murah untuk memulai program diet-nya. Hari ini tips cara diet alami akan memberikan tips alami yang mudah dan murah yakni diet alami dengan minum air putih. Tetapi sebelum anda melanjutkan membaca tentang hal ini, sebaiknya anda membaca artikel saya sebelumnya tentangtips diet alami dan cepat agar anda menemukan perbandingannya.
Pernahkah anda mendengar jenis makanan yang dapat membakar lemak dalam tubuh? nyatanya ada juga tipe minuman yang dapat mengikis lemak, yakni smoothies. Dengan anda meminum smoothies nyatanya dapat menambah pembakaran lemak jika memiliki kandungan bubuk whey protein. Dari hasil penelitian mengatakan, bila zat ini dapat menyebabkan hormon yang membuat perut kita merasa kenyang serta mengirimkannya ke otak. Bubuk whey protein ini biasa anda temukan pada susu, zat ini dapat anda gabungkan dengan yogurt serta puding atau anda juga bisa mencampurkan-nya dengan bahan tambahan pembuatan kue bolu atau kue kering.

Diet alami dengan minum air putih sebelum makan

Diet alami dengan minum air putih nyatanya dapat menurunkan berat badan anda hingga mencapai 12 kg, tentunya ini akan menjadi pertanyaan besar bagi anda. Bagaimana bisa hanya dengan meminum air putih saja berat badan bisa turun mencapai 12 kg? saya rasa untuk menjawab pertanyaan ini anda bisa membacanya di atas. Dan bila anda kurang puas, maka anda bisa langsung mencobanya.
diet-alami-dengan-minum-air-putih
Untuk memulainya anda hanya cukup meminum 2 gelas air putih saja sebelum sarapan, sebelum makan siang dan juga makan malam. Telah terbukti ada beberapa orang yang melakukan cara ini di virginia dengan mengkonsumsi 75 kalori dan Air berperan untuk hidangan pembuka bebas kalori, air juga bermanfaat untuk mengisi perut hingga kita tidak terlalu merasa lapar sebelum menyantap makanan.
Penelitian lain juga menunjukan hasil yang sama, bahwa air dapat membuat metabolisme naik disebabkan tubuh mesti bekerja untuk menaikkan suhu air yang dikonsumsi agar sesuai dengan suhu tubuh. Dalam penelitian tersebut, beberapa orang yang minum 8 sampai 12 gelas air putih per hari ternyata mempunyai tingkat metabolisme yang lebih tinggi dari pada mereka yang meminum air putih dibawah 4 gelas per hari.

Fakta lain dari diet alami dengan minum air putih

Fakta lain juga telah ditemukan untuk diet alami dengan air putih bahwa terbukti dalam sebuah pertemuan ilmuwan di 240th national meeting of the american chemical society. “Salah satu cara sederhana dengan meminum air putih sebelum makan diketahui bisa menurunkan berat badan seseorang hingga 2, 3 kg hanya dalam waktu 12 minggu”. Ada baiknya jika meminum sekira 250 ml air putih sebelum kita mulai mengkonsumsi makanan yang mengandung kalori sekitar 75 atau 90.
“Diet alami dengan minum air putih sangatlah efisien disebabkan mengisi perut dengan zat nol kalori. Kami mendapatkan faakta bahwa sepanjang 12 minggu, diet alami dengan minum air putih sebelum makan dilakukan selama tiga kali per hari terbukti telah mengurangi berat badan sekitar lima pound (2, 3kg), kata seorang ilmuwan bernama Brenda Davy”.
Dan juga Brenda Davy menambahkan, bahwa setiap orang yang mempunyai masalah dengan berat badan maka harus membiasakan diri untuk meminum air sebanyak mungkin serta mengurangi untuk mengkonsumsi makanan manis. Ini adalah langkah sederhana untuk mengatur berat badan.
Penelitian dikerjakan dengan membagi 48 orang yang berumur 55-75 menjadi dua grup, satu grup melakukan diet alami dengan minum air putih 2 gelas sebelum makan serta grup yang lain tidak.
Sesudah 12 minggu, mereka mendapatkan grup yang melakukan diet air minum rata-rata turun hingga 7kg, sementara bagi grup yang tidak melakukan diet alami dengan minum air putih hanya kehilangan berat badan sekitar 5kg dalam waktu yang lebih lama.
Mungkin itulah untuk hari ini tentang diet alami dengan minum air putih semoga ini akan bermanfaat dan membantu anda dalam memulai menurunkan berat badan

[ Read More ]

quit ? go on ?

fikiran agak bercelaru skrang..dilema mungkin..huhu !..dugaan sungguh d awal sem yang bru nih..macam2 mendtg..yang sje pegi cri pnyakit pun ader jugak, yg tber dtg cri pnyit pun ader jugak..yg sesjer pgi cri pnykit memang slhku..huhu..mood untuk sem kedua nie agak lowwwwww ! haish, macam2 kan..bile dgar ader 2-3 orang yang nak quit, aku dgn ttber jadi ta tntu arah jugak..ttber terpikir nak quit jugak..rase mcam ta mampu untuk meneruskan segalanya.. b'4 diz da rse semngat, ttapi skrg da down balik..ya Allah, wat shud i do ?
memikirkan akn dtg, mcm takut ta bley nak bawak..tp ntah la..kebuntuan melanda.
diowang yang da wat keptsan~ aku ? nak ikot ta ? huwaaaaaa.. ! som1 plez help me. ! give some smgat to meeee ,, :-(

patut aku balik kg rite now ! may b d bes way la..huhu


pic kenangan bersama mereka yg cun n cumil ..:-)

kenangan 1st sem- msuk ladang weh.. ~

las clas dr arbaie ~ cun abes !dr kuar, kami men snap2 pic . ~ 4 sweet memory ktenye..o yeay..!

[ Read More ]

awak


Dear awak ; -

Tidak mengapa jika awak tidak kacak , janji perangai awak kacak .

Tidak mengapa jika awak tidak kaya harta , janji awak kaya dengan budi bahasa .

Tidak mengapa jika awak tidak pandai berkata-kata , janji awak jujur dan tepati janji .

Tidak mengapa jika awak tidak pandai bernyanyi , janji awak pandai membaca al-Quran dan selawat .

Tidak mengapa jika awak tidak tahu bab artis atau hal duniawi , janji awak tahu bab agama dan dapat bimbing saya ke jalan Allah swt .

Tidak mengapa jika awak terlambat berjumpa dengan saya janji awak tidak terlambat bertemu dengan Allah swt .

BUT ~

if semua tue ta der ~u're NOTHING ~ !", mcm mner awak nk bimbing sy satu ari nanti, if diri awak sndiri pown awak  ta ley nak bimbing ~
Dear awak, sy tunggu awak, n awak pown tunggula sy. ~ haha 
(poyo)

masih tertanya2x ~hikhik..

[ Read More ]

cinta




aku tanak ler lelaki yg ego tersgt !,..huhu..rsenye nti ari2 aku makan hati
mudah2an d jauhkan lelki yg ego cecah gunung everest. ! ta sgop mak. ! hahaaa..
cukop, beliau yg sgt tgi egonye, hopfully no more spesis cm nie dlm idop aku,,
o yeaahhh !

nway, ta salah pom kalo sesekali LELAKI nk jd sweet kan.. ! rendahkan la ego tue sket,..
tok orang yang tersyg ape salahnye..bknnye perempuan mntak awak tue jdi sweet all d tyme..

cume kekadang tue nak la romentik jugak, ! huhuhu...

kate lelaki nk jadik pelindung, so seharusnye laa..kalo ego tue tgi sgt..payah la kowt,,
sesekali, ego tue ptt kurangkan, agar nmpak lbey SWEET !. hahaha :-)


untuk bakal imam ku : sile jd sweet sehabes yg mungkin !,,hahaha..lame2 kne pnyakit kencing manis, sbb terlalu sweet, !...


[ Read More ]

susah melepaskan ?


Kenapa susah sangat untuk melepaskan orang yang pernah membuat kita tersenyum ? orang yang pernah berader di hati kita ~ huhu ~ walaupom die pernah sakitkan hati kita, lukakan hati kita..semualaa ~but we still ader rasa kasih n sayang untuk insan itu,,..kenapa eh masih ada feel yang sebegitu rupa..huhuhu..adakah kita masih menyayangi insan itu atau sebaliknye. ? huhuhu

Jawapan ni aku hamik dr blog pakarcinta

Kadang kita harus melepaskan seseorang meskipn kita sangat mencintainya, ini bukan kerana kita tak lagi mencintainya, tapi kerana setelah segala usaha yang kita lakukan langsung tidak membuatnya mencintai kita. Bukankah itu hanya sia-sia? Menanti seseorang yang kita pasti telah mengkhianati cinta yang setulus ikhlas yang kita berikan?

Yakinlah, kelak Allah akan mengantikan seseorang yang cintanya lebih besar dan lebih tulus lagi dari apa yang pernah kita berikan. 
Namun janganlah sampai itu membuat kita menutup diri, jadikan itu sebagai pengalaman sekaligus pembelajaran diri untuk lebih HATI-HATI, dan lebih baik lagi. IKHLAS kan, maka Insya Allah akan di gantikan-NYA dengan yang lebih BAIK.. Dan yang pasti HATI nya tak akan pernah lagi berpaling pada yang lain, kerana dia hadir untukmu atas PILIHAN-NYA…

Untuk ila : senyumlah walaupun kau di sakiti !..



[ Read More ]

ketahui najis anda


KETAHUI NAJIS ANDA..

Entry ttg najis ? haha ~..ttber aku nk post psal bnde niee..huhuhu..
Sbb aku mengalami..najis b’kaler SHREK, ! huhu ~ nak twu sbb ape, aku pom try ler en.google..cuak benaaa…then dpt la info dr sini..


JAWAPANNYE...

NAJIS HIJAU (hijau pucuk pisang pon bleh ni)

makanan atau hasil nyahtinja terlepas ke usus kecil dalam jangka masa yang sangat singkat daripada masa sebenar sebelum ianya sempat bertukar dari hijau ke coklat pertengahan. 
Biasanya berlaku disebabkan oleh cirit-birit,penggunaan ubat sembelit,kesan sampingan daripada ubat,jangkitan kuman di dalam usus,penyakit Crohn,ketidak hadaman,Ulcer pada kolon,penggunanan atibiotik, dan juga kanser.
Pengambilan mnakanan tambahan (supplement),seperti alga,chlorophyl,dan zat besi (selalunya terdapat dalam produk spirulina), juga boleh menyumbang kepada najis hijau.

LAIN2 KATEGORI WARNE

NAJIS NORMAL

(harap-harap najis anda..hehe) bewarna coklat pertengahan dan keluar dari dubur dengan lancar,selesa,dan tanpa perlu terlalu kuat meneran.Najis yang normal diibaratkan seperti ubat gigi dan berukuran lebih kurang 4 hingga 8 inci panjang.Najis tersebut mestilah jatuh mencercah gigi air secara lancar dan perlahan (jika anda membuang air besar di dalam semak kat belakang rumah tidak boleh diambil kira..haha).

NAJIS WARNA PUCAT DAN AGAK KELABU ( MCM NAJIS ANJING..HEHEHEHE)

Ya,percayalah ianya najis manusia dan empunya najis seperti ini bukanlah serigala jadian.Najis yang berwarna kelabu sebenarnya disebabkan oleh kekurangan garam hempedu (bile product).Bahan yang dirembeskan daripada hempedu ini sebenarnya memberi warna kepada najis anda (coklat pertengahan).Selalunya penyakit seperti,pembengkakan pada saluran hempedu,batu dalam pundi atau saluran hempedu,jangkitan parasit (giardia),hepatitis,pembengkakan pada pancreas yang kronik,atau parut pada hati (cirrhosis).

NAJIS KELABU a.k.a GREY  (hihihi)

Najis kelabu ini selalunya kelihatan berminyak,bersinar, terapung macam kapal Titanic di dalam air dan mengeluarkan bau yang busuk.Hal ini disebabkan kerana najis ini mempunyai tahap kandungan lemak tidak hadam yang tinggi (tapi najis ini tidak gemok..gelak la,kelakar ni!!).
Selain berwarna kelabu,najis yang mempunyai kandungan lemak tidak hadam yang tinggi (najis gemok..haha..da la..xlawak pon) mempunyai sifat yang lembut (bukan pondan tau!!) dan berbau busuk.Ianya mudah terapung dan selalunya melekat pada mangkuk tandas dan agak sukar ditanggalkan (sangat degil…si gemok busuk yang lembut dan sangat degil..cara saya mengingat najis jenis ini).Najis ini digelar ’steatorrhea’ oleh golongan-golongan pekerja perubatan.

##tp ntah la, sme der aku lega o sbliknye..huhuhu..mudah2 nothing serius..huhu 
[ Read More ]

    SpongeBob
    There was an error in this gadget

    my calendar