# kisah aku, kau, dia & mereka ~

Facebook
RSS

dr.Normaliza a.k.a drNott : ~ setiap khamis bersama beliau..


OkeY ~new entry for today ~ !aha~kelas saya untuk semester nih dah habes..14 minggu telah berlalu dengan jayanya ~! (herkk,yer ehh?) so masa untuk tumpukan pada final exam lakk~! Huhhh ?..hurm..okeY la hari nie nak cerita sikit la fasal kelas dr normaliza a.k.a  dr notts.

Nak tahu saper dr normaliza a.k.a dr notts nie? Beliau merupakan pensyarah saya untuk subjek BBM 3408 (sastera dalam multimedia) .. more info, boleh follow this blog okeY ~:  http://aammwa.blogspot.com/ tak rugi pun kalau awak-awak semua follow blog pensyarah saya nih~ sebab beliau suka bercerita ,, banyak benda yang beliau ceritakan dalam blog~ ader yang sempat saya baca dan ader yang entry yang belum sempat saya baca,,insya-Allah coming soooon ~hihihi

Seriously, saya memang sukakan kelas dr notts ~,,sebab aper? Sebabnya kelas nie lain daripada yang lain sikit..hihi J. Sebab aper saya cakap macam tue : (dah ader dekat entry sebelum nih)~

First day with dr notts ~ perasaan mula-mula tengok dr notts, takuttt wooo..sebab saya rasa dr notts serius garang ~! Tapi tak kenal maka tak cintakan ? so selepas dah kenal macam mana dr notts yang sebenarnya rasa takut tue dah  tak der, semangat untuk masuk kelas beliau berkobar-kobar..hihii~ !

Seriously, dr notts seorang yang happy go lucky ~ dalam tegas beliau ada kelembutannya. So don't judge a book by its cover  okeY ~ ! ! J

Kelas dr notts nie lain dari yang lain. Beliau mahukan semua student BBK 3408 memakai pakaian yang bersesuaian sebagai seorang pelajar (disiplin tue kene ada .hihi). Yang paling penting berkasut.. ~! Hurm,,berkasut? seriuosly, selama saya kat UPM nih,  semester nie la saya kerap pakai kasut, kalau sebelum nie saya masuk kelas pakai sandle jekk~ tak pun selipar(student yang nakal ) huhuhu

Aper yang pasti kelas dr notts memang banyak keje, boleh di katakan setiap minggu la ader assignment~.hihii..tapi assignment tue more to practikal ~ teori-teori tak ada sangat…so tak ada la semak kepala otak memikirkan bahan untuk dikaji, di cari,,~lalalalala

Bila berada dalam kelas nie, tertubuhlah sebuah production iaitu UDA & DARA PRODUCTION ~ ! nie la nama group kami. 4puteri dan 2 putera ~ ! bila assignment lebihkan kepada pratikal memang mencabar  minda kami semua. Pelbagai suka dan duka berlaku dalam kumpulan kami, alhamdulillah segala-galanya dapat di atasi dengan baik. Segala-galanya merapatkan silaturrahim di antara kami berenam. Pratikal kami more to video editing..setiap minggu mesti ada proses mengedit video. So dari tak tahu, boleh la tahu serba sedikit fasal edit-mengedit nih. video editing nih memang tersangat mencabar kesabaran K.A.M.I ~ even K.A.M.I buat awal pun, mesti akan ada masalah..masalah yang K.A.M.I hadapi, bila video yang dah siap buat tak boleh nk 'PUBLISH'..saper tak geram wehh..that time rasa nak nanges pun ada..huhu..:-( dari awal video sehingga la yang terakhir video, kebanyakkan jadi macam tue,. memang banyak la dugaan K.A.M.I..huhuhu~. tapi walaupun kena duga selalu, alhamdulillah video K.A.M.I siap  ! ! ! Dan setiap minggu jugak ada tugasan yang memerlukan kami untuk berlakonla, menari la segala bagai la,,eksperesi muka la,,macam-macam la yang kami pelajari dalam kelas dr notts. ~seriously happening ollss ~ rugi la saper yang tak amik BBK 3408 nie..(promote jap~!)

OkeY ~! Fasal sebuah blog plak ! ! ! hurm..serious, saya tak pandai sangat fasal blog..semua hentam koromo jekk ~! Godek punya godek so terhasillah http://ilafaa.blogspot.com/


Tengok yang kengkawan saya punya semua lawa-lawa. Untunglah diorang pandai touch up kasi lawa J Alhamdulillah, disebabkan dr notts saya dah ader blog sendiri weh..hahaaha..kalau dr notts tak suruh buat, memang saya tak ada blog la sampai ke tua. Anyway, ada blog nie best woo,, boleh luah perasaan kat situ..lalalala.. Kalendar ? hurm,,awak-awak semua tahu buat kalendar?hahaaa..hanya orang tertentu jek kot pandai wat kalendar,,hihi~alhamdulillah aku berjaya buat sebuah kalendar 2012 . bila amik kelas BBK 3408 nie, saya dah ader blog sendiri, web site sendiri http://madahsastera.weebly.com/..banggaaa woo.. ! ! awak-awak semua ada?

lalalalala  ~



Lastly nak ucapkan terima kasih banyak-banyak kat dr normaliza a.k.a dr notts, sebab ngajar kami dengan penuh sabar dan melayan kerenah kami yang macam budak-budak nih.  N also to cik hidayati tutor kami ~ !
Kelas dr notts memang BEST.. 


kepada kengkawan ku, hati-hati balik kg ~ jangan lupe study ~!

good luck korunk ~ !


Meh kiter layan kenangan-kenangan di bawah nie ~  :


msa nie kami kt ladang ~ first tyme aku masuk ladang UPM ~best wooooooo

nie la pensyarah saya : dr.Normaliza abd rahim a.k.a dr notts  ~
cooL kan beliau ~ !hihiii 


macam mana kami tarik dahan nie, macam nie jugak la kami bekerjasama dalam  uda & dara production untuk siapkan semua assigment terutamanya 6 video yang telah siap di masukkan ke dalam u tube ~! 

nie la E-majalah uda & dara production ~!

nie la hasil kalendar  2012 yang saya cakapkn tadi, ~ !

jadi paparazi jap ~

bersama pak sadikin dan dr notts  ~ !


aku n eda bersama penyampai RTM~
melompat lebih tinggi ~ tinggi lagi perjuangan kami ~ !

hahaha ~ ! K.A.M.I ~
masa tengah bincang dekat sanggar 12 ~

nie dekat PJSD ~ time tengah snap pic untuk kasi dekat dr notts ~ !



nie la K.A.M.I ~ kerjsama ngan korunk memang best ~ !
friendship forever babe ~!


nak balik daa ~ bye bye ~
assalamualaikum ~ !















  

[ Read More ]

nasi ARAB ~ !

last week nasi ayam penyet, this week nasi ARAB ~ !..ahah ~

baru jek nak request nasi arab, tetiber malam tadi abg hantar nasi arab,,macam tau-tau jek kann ~,,ekekkee

so lepas siap semua, baru kami merasa nasi arab itue,,~.nasi dia sedap, tapi ayam dia tak sodapp,,,huhu~mungkin sebab dah lewat sangat kot..so kami melantak ler pepagi buta tue,,hihhi
kenyang tak ms OREo?..

hope, kenyang yerk ms OREo, sebab semalamkan nasi goreng anda mantah ~so d gantikan dengan burger wif nasi arab,,hihihi ..oke ?

hurm..nasi arab dan nasi ayam penyet ? aku prefer to nasi ayam penyet laa..hihi~sebab sedap lagi...



nie ihsan GOOGLE ~ ! nasi arab
nasi yg sodap ~ahahaha




** abg thanks to da nasi arab oke ! 
** lepas nih nak ngorat abg makan nasi ayam penyet pulak eh ~ ! lalalalalala

abg, ila really love u ~
masa abg study dulu, tak sesenang ila kan, sekarang apa ila nak, abg kasi,,
thanks 4 everything ~ !
abg n abah -most important men in my liFe ~ !

[ Read More ]

T.P.U


salam ~ !

selepas 2 tahun setengah berada di UPM, nie la pertama kalinye jejakkan kaki dekat Taman Pertanian Universiti a.k.a syurga buahan tempatan ~ hikhikhikk.,,,

sebelum nih dah pernah pergi, tapi tak jumpa lak kat mana TPU tue,,finally, sabtu tadi jumpa gakk,,hahaaaa..nama jek student UPM tapi hampeh tak tahu,,winkk,winkk,,~sedangkan orang luar UPM pun tahu tempat tuhh ~kesiann ! kesian ! ~lalalalalaa,

aku pergi pun atas desakan zana, ekeke,,kalau zana tak desak tak pergi gak la aku,,thanks to her oke ~! Bila dah sampai sana, aku tanya abg yang jaga kat situ, durian ader tak, then dia balas musim durian dah habis..sob…sob..sobb…sedih…huwaaaaa. ! nak durian laa. ! tak der durian, tapi ader rambutan,,hurm pown boley laaa !  So bila dah masuk ladang tue, memang best.. sambil kutip buah, sambil makan..so kenyang kat situ jer,,  dalam beg plastik yang kami kutip ada la dalam 2kg,~oke la tue kan..bukannye ramai nak makan.

Bestnye kalau ader ladang sendiri kan..huhuu J


So meh la tengok ragam kami kat ladang ~  hahaha~snap pic jek lebih, ahaahaa J



beg plastik TPU~nie yg mahal nihh ~hahahaa


tengah makan rambutan lewtewwww~ !

berat !

hihihi ~ !
nak bawak galah pun ,sempat amik pic lagi ! 

ha ~ pakat kutip belaka

hahaa~model bawak galah,,ekeke

yeay ~ dah dapat rambutan !


ni pun sama ~dah dapat rambutan !

tunjuk kegagahan ! hihii


dan ini la hasilnya ~

aha ! sopannye awopkan, ! 

 note : maaf pic tak berapa nak clear sangat coz gune H/p tak canggih ~ !huhuu






[ Read More ]

m.a.t.a




























**************************







rasa ..





macam....








nak....
















sakit.....



















mata.....


















jek...




















hohohoo~!


**   lama jugak tak sakit mata nih..huhu~tanda-tanda jek tue ~ !
[ Read More ]

nasi ayam penyet ! ! !

hohoo~nasi ayam penyet~yuummmyyyyy ~ !
:: gambar dari google ::



Erkkkkk~~hahahaa~takot fasal kes semalam masih ada,,tapiiiii ~hurmm..

nasi ayam penyet ~ehem..ehemmm ~ !

Okeh~ aku memang dah lama nak makan nasi ayam penyet~hohohooo..sebabnya tak pernah lagi rasanya..dan akhirnya, dapat jugak..winkk.winkkk,,~ !

Dan aku tengok kawan baik ku pun makan nasi ayam penyet itu dengan seleranya,,hihihi~ habis weh beliau makan,.actually agak payah la nak tengok beliau makan tue kasi licin~ekekekeeJ

So~,,,terbang la duet kuuu~almost 20 hengget jugak laaa,,huhu~
Rm20 tue bley spent untuk makan 3-4 hari..huhu…so ayam penyet punya pasalllll..~ !

erkkk…buat banker kueee, tersayang,,~abang, ila nak duet,,ho2x..duet dah habissss ~!  :-(
[ Read More ]

beware ! ~





FINE ~ ! ! !..ADER LAGI BERITA YANG KURANG MENYENANGKAN ~


tiba-tiba jek tadi ada meeting blok tergempar~ketua aras sibuk ketuk pintu bilik semua student..huhuhu..serius jek muka beliau,,rupa-rupanya ada benda yang terjadi dekat kolej serumpun nih..huhuhu~

so lepas dengar jek taklimat dari ketua blok ~perghhhhh..aku dah jadi seram sejukk,,serius aku seorang yang penakut...huwaaaaa~~makkkkkk..nak balik umaaaaa laa kalau macam nihhh.. ~ !:-(


okehh~ ! ketua blok suruh berhati-hati pada setiap waktu, saat ~..katanya, sekarang ada kes kecurian yang berlaku~ agak serius sehingga menyebabkan aku jadi tak tentu arahhhhh~ !!! !!!

demnnnnnn~ lepas satu, satu jadi,,haishhhhhh..apa laaa nak jadi sekarang nihh.



** Bila dah jadi sampai macam nih, takkan masih tak der tindakan, ?rasanya UPM dah cukup kowt keselamatannyaa,,,pegawai keselamatan penuh setiap pintu masuk, tak kira pintu utama, pintu belakang..tapi still jadi macam ~


persoalan di sini ~ kenapa orang luar boleh masuk ke sini after 12 0'clock? huhh~


***apa yang pasti keselamatan pelajar adalah tanggungjawab anda ~huhuhuhu...


p/s: kepada kawan-kawan berhati-hatila, juga untuk diriku ~







huhh~taktenang !









okey~notis dah naekk ~ !






[ Read More ]

pameran bahasa dalam multimedia~


salam semua~ !
kat sini ada beberapa teknik fotografi yang di ambil oleh pelajar-pelajar bahasa dalam multimedia~,,
sila la lihat hasilnya~sangat cantik okey~



Add caption

teknik berbingkai

teknik tekstur

teknik perspektif

teknik bebayang

teknik  panoramik

teknik atas ke bawah

teknik landskap

buku pelawat



bersama-sama belon ~hahahahaaa

:-) ,ekekekekee
nini ~sory tak smpat nk rotate,,

ada dan ila~

p/s: nie jek pic yang ader dlm camera ~ !
[ Read More ]

tentang wanita~

Wanita ~

1. Bila seorang wanita mengatakan dia sedang bersedih, tetapi dia tidak menitiskan airmata, itu bermakna dia sedang menangis di dalam hatinya.

2.Bila dia tidak menghiraukan kamu setelah kamu menyakiti hatinya, lebih baik kamu beri dia waktu untuk menenangkan hatinya sebelum kamu menegur dengan ucapan maaf.

3.Wanita susah untuk mencari sesuatu yang dia benci tentang orang yang paling dia sayangi (karena itu banyak wanita yang patah hati bila hubungannya putus di tengah jalan).

4.Jika seorang wanita jatuh cinta dengan seorang lelaki,lelaki itu akan sentiasa ada di pikirannya walaupun ketika itu dia sedang bersama dengan lelaki lain.

5.Bila lelaki yang dia cintai merenung tajam ke dalam matanya, dia akan cair seperti coklat!!

6.Wanita memang menyukai pujian tetapi selalu tidak tahu cara menerima pujian.

7.Jika kamu tidak suka dengan gadis yang menyukai kamu setengah mati, tolak cintanya dengan lembut, jangan berkasar dengannya karena ada satu semangat dalam diri wanita yang kamu tidak akan tahu bila dia telah membuat keputusan, dia akan melakukan apa saja.

8.Jika seorang gadis sedang menjauhkan diri darimu setelah kamu tolak cintanya, biarkan dia untuk seketika. Jika kamu masih ingin menganggap dia seorang kawan, cubalah tegur dia secara perlahan-lahan.

9.Wanita suka meluahkan apa yang mereka rasa. Muzik, puisi, lukisan dan tulisan adalah cara termudah mereka meluahkan isi hati mereka.

10.Jangan sesekali beritahu kepada perempuan tentang apa yang membuat mereka langsung merasa tidak berguna.

11.Bersikap terlalu serius boleh mematikan mood wanita.

12.Bila pertama kali lelaki yang dicintainya sedang memberikan respon positif, misalnya menghubunginya melalui telepon, si gadis akan bersikap acuh tak acuh seolah-olah tidak berminat, tetapi sebenarnya dia akan berteriak kerana gembira dan tak sampai sepuluh minit, semua kawan-kawannya akan mengetahui berita tersebut.

13.Sebuah senyuman memberi seribu arti bagi wanita. Jadi jangan senyum sembarangan kepada wanita.

14.Jika kamu menyukai seorang wanita, mulailah dengan persahabatan. Kemudian biarkan dia mengenalimu lebih dalam.

15.Jika seorang wanita memberi seribu satu alasan setiap kali kamu ajak keluar, tinggalkan dia karena dia memang tak berminat denganmu.

16.Tetapi jika dalam waktu yang sama dia menghubungimu atau menunggu panggilan darimu,teruskan usahamu untuk memikatnya.

17.Jangan sesekali meneka apa yang dirasakannya. Tanya dia sendiri!!

18.Setelah seorang gadis jatuh cinta,dia akan sering tertanya-tanya mengapa aku tidak bertemu lelaki ini lebih awal.

19.Kalau kamu masih mencari-cari cara yang paling romantis untuk memikat hati seorang gadis, bacalah buku-buku cinta.

20.Bila setiap kali melihat foto bersama, yang pertama dicari oleh wanita ialah siapa yang berdiri di sebelah buah hatinya, kemudian barulah dirinya sendiri.

21.Bekas kekasihnya akan selalu ada di pikirannya tetapi lelaki yang dicintainya sekarang akan berada di tempat yang teristimewa di hatinya!!

22.Satu ucapan ‘Hai’ saja sudah cukup menceriakan harinya.

23.Teman baiknya saja yang tahu apa yang sedang dia rasa dan lalui.

24.Wanita paling benci lelaki yang berbaik-baik dengan mereka semata-mata untuk memikat kawan mereka yang lebih cantik.

25.Cinta berarti kesetiaan, jujur dan kebahagiaan tanpa syarat.

26.Semua wanita menginginkan seorang lelaki yang dicintainya dengan sepenuh hati.

27.Senjata wanita adalah airmata!!

28.Wanita suka jika sesekali orang yang disayanginya memberi surprise buatnya (hadiah, bunga atau sekadar kata-kata romantik). Mereka akan terharu dan merasakan bahwa dirinya dicintai setulus hati. Dengan ini dia tidak akan ragu-ragu terhadapmu.

29.Wanita mudah jatuh hati pada lelaki yang memberi perhatian padanya dan baik terhadapnya. So, kalau ingin memikat wanita pandai-pandailah.

30.Sebenarnya mudah mengambil hati wanita karena apa yang mereka inginkan hanyalah perasaan dicintai dan disayangi sepenuh jiwa.





copy : penpatah.blogspot.com

[ Read More ]

link

[ Read More ]

arghhh II ~ ! ! !

        
          Uhu..uhuu,,uhuuu~~huwaaaaa~




** ubat dah abis, sakit masih lagi ada nih,,

bila nih nak okey wahai telinga ku sayang,,

Banyak keje aku nak buat okeh, kalau ko sakit payah aku nak

concentrate ..

Okey~ubat mujarab sekarang, aku perlukan my mom now,,huhuh~

Hanya beliau yang faham bila aku sakit telinga,,huhuhu,L

Miss mom so much ~
[ Read More ]

TOCIE ~ ! ! ! !

Ohhhoooooohoiiiiii~~

TOCIE?  erkk,,,hohoo


result TOCIE da keluar laaa

haishh,kena kursus lagi kerr,,

Hukhukhukk~..
Kenapa~ ! kenapa ~ ! kenapa ~ !




tocie ~ !

[ Read More ]

telefon ku berbunyi..kring..kring~ ! ! !



**okey all~nih video kami yang keempat..
** kali nie lak kumpulan kami buat pasal iklan telefon..hihih~
** nie la hasil dari kumpulan kami..Hanset zana masuk youtube tuh~hihii


[ Read More ]

arghhhhh~:-

errrrghhhhhhhh~~~~~~~~~~

tak sihat lagi~kebenggkakann telingaaa ,,seyes sakit ~ ! ! huhuhuhuu


dugaan ! dugaan ! dugaan !! time kerja tengah banyak,,huwaaaaaaaaaa~



mood: ucapanrightnow ~ ! !
[ Read More ]

siapakah ?


Seharusnya lelaki tidak harus meletakkan piawaian yang terlalu tinggi untuk calonnya. Kerana jika Imannya hebat, maka dia akan memimpin dengan baik, tidak kira siapa pun yang akan menjadi makmumnya. Yang harus cerewet adalah wanita. kerana dia sedang memilih calon Imamnya. Dan sudah pasti, dia mahukan calon Imam yang mampu membimbing dengan baik... ^_^

Kerana memilih bakal Imam, lebih penting dari memilih bakal Makmum~~ Jika betul Imamnya, maka betullah makmumnya... ^_^

Quoted by : Iman Danish






[ Read More ]

TANDA-TANDA KEMATIAN UNTUK ORANG ISLAM~

TANDA-TANDA KEMATIAN UNTUK ORANG ISLAM
(KURSUS PENYELENGGARAAN JENAZAH OLEH USTAZ ABDULLAH MAHMUD -KOR AGAMA TENTERA DARAT DI SURAU ANSAR,LORONG KIRI 5,JALAN DATUK KERAMAT,KUALA LUMPUR)


Adapun tanda-tanda kematian mengikut ulamak adalah benar dan ujud cuma amalan dan ketakwaan kita sahaja yang akan dapat membezakan kepekaan kita kepada tanda-tanda ini. Rasulallah SAW diriwayatkan masih mampu memperlihat dan menceritakan kepada keluarga dan sahabat secara lansung akan kesukaran menghadapi sakaratulmaut dari awal hinggalah akhirnya hayat Baginda. Imam Ghazali rahimahullah diriwayatkan memperolehi tanda-tanda ini sehinggakan beliau mampu menyediakan dirinya untuk menghadapi sakaratulmaut secara sendirian. Beliau menyediakan dirinya dengan segala persiapan termasuk mandinya, wuduknya serta kafannya sekali cuma ketika sampai bahagian tubuh dan kepala sahaja beliau telah memanggil abangnya iaitu Imam Ahmad Ibnu Hambal untuk menyambung tugas tersebut. Beliau wafat ketika Imam Ahmad bersedia untuk mengkafankan bahagian mukanya. Adapun riwayat -riwayat ini memperlihatkan kepada kita sesungguhnya Allah SWT tidak pernah berlaku zalim kepada hambanya.

Tanda-tanda yang diberikan adalah untuk menjadikan kita umat Islam supaya dapat bertaubat dan bersedia dalam perjalanan menghadap Allah SWT. Walaubagaimanapun semua tanda-tanda ini akan berlaku kepada orang-orang Islam sahaja manakala orang-orang kafir iaitu orang yang menyekutukan Allah nyawa mereka ini akan terus direntap tanpa sebarang peringatan sesuai dengan kekufuran mereka kepada Allah SWT.

Adapun tanda-tanda ini terbahagi kepada beberapa keadaan :

Tanda 100 hari sebelum hari mati.
Ini adalah tanda pertama dari Allah SWT kepada hambanya dan hanya akan disedari oleh mereka-mereka yang dikehendakinya. Walaubagaimanapun semua orang Islam akan mendapat tanda ini cuma samada mereka sedar atau tidak sahaja. Tanda ini akan berlaku lazimnya selepas waktu Asar. Seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki akan mengalami getaran atau seakan-akan mengigil. Contohnya seperti daging lembu yang baru disembelih dimana jika diperhatikan dengan teliti kita akan mendapati daging tersebut seakan-akan bergetar. Tanda ini rasanya lazat dan bagi mereka sedar dan berdetik di hati bahawa mungkin ini adalah tanda mati maka getaran ini akan berhenti dan hilang setelah kita sedar akan kehadiran tanda ini. Bagi mereka yang tidak diberi kesedaran atau mereka yang hanyut dengan kenikmatan tanpa memikirkan soal kematian , tanda ini akan lenyap begitu sahaja tanpa sebarang munafaat. Bagi yang sedar dengan kehadiran tanda ini maka ini adalah peluang terbaik untuk memunafaatkan masa yang ada untuk mempersiapkan diri dengan amalan dan urusan yang akan dibawa atau ditinggalkan sesudah mati.

Tanda 40 hari sebelum hari mati
Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar. Bahagian pusat kita akan berdenyut-denyut
. Pada ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokok yang letaknya di atas Arash Allah SWT. Maka malaikatmaut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat persediaannya ke atas kita antaranya ialah ia akan mula mengikuti kita sepanjang masa. Akan terjadi malaikatmaut ini akan memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka yang terpilih ini akan merasakan seakan-akan bingung seketika. Adapun malaikatmaut ini wujudnya cuma seorang tetapi kuasanya untuk mencabut nyawa adalah bersamaan dengan jumlah nyawa yang akan dicabutnya.

Tanda 7 hari
Adapun tanda ini akan diberikan hanya kepada mereka yang diuji dengan musibah kesakitan di mana orang sakit yang tidak makan secara tiba-tiba ianya berselera untuk makan.
Tanda 3 hari
Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu diantara dahi kanan dan kiri.
 Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandungi banyak najis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti. Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang sakit hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi. Telinganya akan layu dimana bahagian hujungnya akan beransur-ansur masuk ke dalam. Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan.
Tanda 1 hariAkan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang iaitu di kawasan ubun-ubun di mana ini menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu Asar keesokan harinya.

Tanda akhirAkan berlaku keadaan di mana kita akan merasakan satu keadaan sejuk di bahagian pusat dan ianya akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik ke bahagian halkum. Ketika ini hendaklah kita terus mengucap kalimah syahadah dan berdiam diri dan menantikan kedatangan malaikatmaut untuk menjemput kita kembali kepada Allah SWT yang telah menghidupkan kita dan sekarang akan mematikan pula.

PENUTUPSesungguhnya marilah kita bertaqwa dan berdoa kepada Allah SWT semuga kita adalah di antara orang-orang yang yang dipilih oleh Allah yang akan diberi kesedaran untuk peka terhadap tanda-tanda mati ini semoga kita dapat membuat persiapan terakhir dalam usaha memohon keampunan samada dari Allah SWT mahupun dari manusia sendiri dari segala dosa dan urusan hutang piutang kita. Walau bagaimanapun sesuai dengan sifat Allah SWT yang maha berkuasa lagi pemurah lagi maha mengasihani maka diriwatkan bahawa tarikh mati seseorang manusia itu masih boleh diubah dengan amalan doa iaitu samada doa dari kita sendiri ataupun doa dari orang lain. Namun ianya adalah ketentuan Allah SWT semata-mata.

Oleh itu marilah kita bersama-sama berusaha dan berdoa semuga kita diberi hidayah dan petunjuk oleh Allah SWT serta kelapangan masa dan kesihatan tubuh badan dan juga fikiran dalam usaha kita untuk mencari keredhaan Allah SWT samada di dunia mahupun akhirat. Apa yang baik dan benar itu datangnya dari Allah SWT dan apa yang salah dan silap itu adalah dari kelemahan manusia itu sendiri.

WALLAHUA`LAM

P/S: Disalin dari kiriman email seorang teman




sumber : http://kasawari7.blogspot.com
[ Read More ]

    SpongeBob
    There was an error in this gadget

    my calendar